Spense

Een Extended Team® om de juiste skills aan het team toe te voegen tegen een betaalbaar tarief.

01: De uitdaging

Ook Spense liep in 2019 aan tegen hét probleem binnen de Nederlandse arbeidsmarkt: het schreeuwende tekort aan IT-specialisten. Als startup kun je niet concurreren met de torenhoge salarissen en ongeëvenaarde arbeidsvoorwaarden die de grote namen tegenwoordig bieden. Ben je een eerlijke en ambitieuze werkgever maar zit je nog in de opstartfase van je bedrijf? Dan zijn goede Nederlandse tech-specialisten onbetaalbaar.

21

openstaande vacatures per IT’er

21.000+

nieuwe IT banen in 2021

75%

boven modaal is wat de gemiddelde IT’er verdient

Dit tekort aan specialisten staat niet alleen je doelen op de korte termijn in de weg, ook de toekomst van je bedrijf wordt beïnvloed door deze situatie. Te weinig specialisten betekent namelijk dat je platform niet doorontwikkeld kan worden, dat je achter de feiten aan blijft lopen en uiteindelijk je ambitieuze visie ziet verdwijnen onder capaciteitsproblemen en achterhaalde software.

Naast het belang van de gewenste skills, was Spense op zoek naar een software engineer die de bedrijfswaarden door en door zou begrijpen. De twee voornaamste doelen tijdens de zoektocht naar IT-talent voor Spense waren dan ook snelheid en culture fit.

02: De aanpak

Op basis van de bedrijfsbehoeften van Spense ging onze partner Best4u International in Moldavië op zoek naar de geschikte invulling voor het team van Spense. Aangezien de vacature al enkele maanden vacant was, was snelheid een belangrijk speerpunt tijdens deze zoektocht. Daarnaast bleek ook de vraag naar een React.js specialist met kennis van Laravel niet beantwoord te worden door de kandidaten die Spense in eigen land sprak. Het feit dat deze kennis in Moldavië wel beschikbaar is, maakt de keuze om hier een Extended Team® op te zetten dan ook een slimme zet.

Het Extended Team® model

Afstand is tegenwoordig geen excuus meer om niet voorbij de Nederlandse grenzen te kijken tijdens je zoektocht naar talent. Op basis van deze filosofie ontwikkelde Backstage IT het Extended Team® model. In de kern van dit model staan buitenlandse IT-specialisten die zich willen binden aan Nederlandse bedrijven. Niet tijdelijk, maar echt als onderdeel van het ontwikkelteam. Dit betekent dat IT’ers over de grens bij jou in dienst treden en intern werken aan jouw projecten.

Backstage IT heeft in samenwerking met recruitment partner Best4u International inmiddels een hub gecreëerd in Moldavië waar lokale specialisten zich iedere dag inzetten voor hun bedrijf in Nederland. Waarom Moldavië? Omdat dit Europese land barst van het betaalbare IT-talent dat niet onderdoet voor West-Europese collega’s.

Partner in grenzen verleggen

In samenwerking met ons partnerbedrijf Best4u International zorgen we ervoor dat Nederlandse bedrijven hun doelen kunnen blijven behalen. Om deze doelen te bereiken heb je namelijk het juiste talent nodig – zeker wanneer je dienst, product of platform leunt op een ijzersterk IT-landschap.

IT-talent wordt steeds schaarser in Nederland en dit heeft Backstage IT vanuit eigen ervaring gedreven tot een intensieve samenwerking met Moldavië. We verleggen grenzen, voor onze Nederlandse partners, maar ook voor de Moldavische IT’ers die bij hen in dienst treden. Kortom, de mensen maken het bedrijf – ongeacht locatie, afstand of moedertaal.

03: Het proces

De zoektocht naar Moldavisch talent voor Spense nam al snel concrete vormen aan. Op wekelijkse basis leverde Backstage IT een shortlist aan met kandidaten, hun kennis, salarisindicatie en soft skills. Spense selecteerde een kandidaat voor een laatste gesprek en verwelkomde deze specialist vervolgens met open armen bij het team.

04: Het resultaat

Spense heeft de perfecte kandidaat binnen afzienbare tijd aan het team toe kunnen voegen. De geselecteerde developer heeft inmiddels een dusdanige impact gemaakt op het bedrijf dat er plannen in de maak zijn voor het verder uitbreiden van het Extended Team® in Moldavië.

Het zoekprofiel

  • Full-stack Developer
  • React.js + Laravel
  • Innovatief en invloedrijk
  • Culture fit

Meet the Extended Team

Dragomir is de eerste developer die vanuit Moldavië deel uitmaakt van het Extended Team® van Spense.

Over Spense

Spense ontwikkelt software waarmee gebruikers contracten zonder moeite en tijd kunnen monitoren met behulp van slimme scantechnieken. Gebruikers krijgen een notificatie wanneer contracten aflopen en worden dus nooit verrast met ongewenste verlengingen, indexaties of contracten. De tool van Spense stelt gebruikers bovendien in staat om offertes te vergelijken en aan te vragen om zo de juiste keuze te maken. Kortom, de oplossing van Spense biedt ondernemers de vrijheid om contracten zorgeloos te beheren en de meest voordelige, duurzame en flexibele keuze te maken.

Spense over de grens

Nu Dragomir vanuit Moldavië als teamlid van Spense werkt aan uitdagende projecten, is het belangrijk dat de samenwerking tussen hem en het team in Nederland zo naadloos mogelijk verloopt. Om dit te bewerkstelligen heeft Backstage IT samen met Best4u International de nodige stappen ondernomen, zoals de implementatie van bedrijfskenmerken op locatie. Denk bijvoorbeeld aan het logo van Spense op de muur in de hub in Moldavië en een compleet ingerichte en ergonomische werkplek. Maar Spense zorgt zelf voor het totaalplaatje.


We vinden het erg belangrijk dat we als team kunnen samenwerken. Dit betekent dat we Dragomir volledig betrekken bij de projecten waar we aan werken maar ook regelmatig digitaal een borrel drinken. Daarnaast sluit Dragomir volledig aan bij de missie en visie van ons bedrijf – iets waar we lang naar zochten en gevonden hebben met hulp van Backstage IT.

Lex La Gro

Lex La Gro

Co-Founder Spense

Samenwerking

Spense hecht veel waarde aan intensieve samenwerking binnen het team. Dit betekent niet alleen veel werk gerelateerde digitale sessies maar ook daarbuiten wordt contact gestimuleerd. De band tussen het team in Nederland en het Extended Team® in Moldavië wordt dan ook voortdurend versterkt door iedere dag via videoverbinding contact te hebben om inhoudelijk te sparren of bijvoorbeeld gezamenlijk op afstand te borrelen.

Cultuur

Bedrijfscultuur staat hoog in het vaandel bij Spense. Dit betekent dat de waarden van Spense in iedere vezel van het bedrijf voelbaar moeten zijn. Door middel van daily stand-ups en wrap-ups worden doelen besproken en afgesteld en tijdens maandelijkse meetings wordt de voortgang samen onder de loep genomen. Dit zorgt voor een naadloze samenwerking die resulteert in baanbrekende projecten.

Toekomstplannen

Spense is ervan overtuigd dat het Extended Team® model de juiste oplossing biedt voor de capaciteitsproblemen wat betreft geschikt IT-personeel waar het bedrijf mee kampte. Hoewel Spense op dit moment slechts één teamlid in het buitenland heeft zitten, denkt de organisatie dat het opbouwen van een team op afstand de kwaliteit van de software alleen maar ten goede komt.

Backstage IT is trots om deze groeiplannen te faciliteren door in Moldavië het juiste talent te vinden. We zetten alles op alles om zowel Spense als haar developer(s) de handvaten te bieden om weergaloze resultaten neer te zetten.

Net als Spense je eigen Extended Team opzetten in Moldavië? We denken graag met je mee over de mogelijkheden.

Tips van Spense

Is een Extended Team ook iets voor jouw bedrijf? Neem dan deze tips van Spense in ieder geval mee in je overweging!

  • Begin je onboarding altijd vanuit de missie en visie van je bedrijf. Zorg dat iedereen – ook je team op afstand – meegenomen wordt in waar je als bedrijf voor staat en waar je heen wil met je product of dienst.
  • Als de productmanagement binnen je bedrijf ook nog in de kinderschoenen staat, laat je dan assisteren tijdens de eerste stappen door de ervaren product owners van Backstage IT.
  • Geniet van iedere nieuwe mijlpaal – hoe groot of klein ze ook mogen zijn. En vier deze momenten met je hele team.