Moldavië

Backstage IT faciliteert een extended team voor jou in Moldavië, een Oost-Europees land dat ligt ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië. Na de indiensttreding stelt Backstage IT alles in het werk om jouw bedrijfscultuur over te brengen op de Moldavische teamleden. Wij geloven erin dat de samenwerking nog soepeler zal verlopen, als jij je vice versa ook verdiept in het land van herkomst van je extended team. Om je hierbij te helpen, nemen wij je op deze pagina mee in een ‘deep dive’ over Moldavië.

In het kort

Het hoofdkantoor van Backstage IT is gevestigd in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Zo’n 700.000 mensen van de ruim 3.500.000 inwoners die het land telt, zijn woonachtig in de Oost-Europese hoofdstad.

  • Voertaal: Roemeens, Russisch en Moldavisch
  • Valuta: Moldavische Leu
  • Staatsvorm: Republiek

Tot 1991 was Moldavië onderdeel van de voormalige Sovjet-Unie. Na de onafhankelijkheidsverklaring van het land, is het land hard aan het werk om zich bij de Europese Unie te voegen. In 2020 zette het land een reuzestap in de goede richting. In dat jaar won de pro-Europese Maia Sandu de ministerverkiezingen ruim van de Rusland-georiënteerde Igor Dodon. Sandu’s voornaamste agendapunten richten zich op de verbetering van onderwijs en de verdere integratie met de Europese Unie.

Aan de oostzijde van Moldavië ligt Transnistrië, een gebied dat zichzelf onafhankelijk wil verklaren van Moldavië. Er zijn echter maar weinig landen die Transnistrië als land erkennen. Inwoners van Transnistrië geloven meer in de idealen van Rusland dan van het westen.

Moldavië: groeiend IT-land

De IT-sector van Moldavië groeit de voorbije jaren in een rap tempo. Ieder jaar zijn er 2000 studenten die een IT-gerelateerde opleiding afronden op één van de universiteiten die Moldavië rijk is. Daarnaast zijn er nog eens 8500 studenten die een diploma in ontvangst nemen die gelinkt is aan wiskunde of techniek.

  • 27.000 mensen werkzaam in de ICT-sector
  • Ruim 10.500 daarvan focust op IT
  • 6% van afgestudeerden met diploma Informatica

Infrastructuur

Moldavië is lid van het Oostelijk Partnerschap en heeft een Associatieovereenkomst met de Europese Unie. Tevens is Moldavië opgenomen in het Schengenverdrag. Mede hierom, kun je vanuit Nederland visumvrij afreizen naar het Oost-Europese land en is de Moldavische bevolking eveneens in staat om vrij te reizen in de EU.

Moldavië heeft meerdere vliegvelden, maar internationale vluchten komen alleen aan op Chisinau Airport. Op deze luchthaven bevinden zich meerdere autoverhuurbedrijven, waaronder het alom bekende SIXT. Hierdoor kun je je gemakkelijk van A naar B verplaatsen in de stad. Op 150 kilometer ten westen van Chisinau ligt de Roemeense studentenstad Iasi. Vanuit Eindhoven vertrekken hier regelmatig vluchten naartoe.

  • Verbindingen met o.a. Amsterdam (1 overstap), Düsseldorf, Dortmund, Brussel en Londen
  • Binnen 3 uur in Chisinau met het vliegtuig
  • Luchthaven op 15 km van kantoor Backstage IT

Cultuur

Religie is een belangrijk onderdeel van de Moldavische cultuur. Ruim 96 procent van de bevolking streeft een Oost-Orthodox geloof na. 7 januari, twee weken nadat het Christelijke Kerstmis erop zit, vieren de Moldaviërs het Orthodoxe Kerstfeest. De Moldaviërs gaan dan massaal naar de kerk om stil te staan bij het einde van de tijd van vasten.

Op 27 augustus vindt de Ziua Republicii plaats. Op deze dag staat het land traditiegetrouw stil bij de onafhankelijkheid, die op 27 augustus van 1991 officieel werd uitgeroepen. De president geeft op deze dag een toespraak en om de 5 jaar wordt er een militaire parade gehouden. De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met vuurwerk.

Moldavië is vooral bekend als wijnland. Jaarlijks trekken duizenden mensen naar de Cricova Winery om ’s werelds grootste wijnkelder te bekijken. Moldaviërs nuttigen dan ook graag een goed glas wijn bij Mamaliga, het nationale gerecht van het land. Dit is een maïsgerecht dat vaak gegeten wordt met  een sausje en wat vlees.

Wij sparren graag met jou om te zien of we een match zijn.