Offerte.nl: een extended team om sneller software ideeën te implementeren

01: De uitdaging

In augustus 2019 ontstonden twee functies bij Offerte.nl; er moest snel een Full-stack Developer en een Front-end Developer gevonden worden om de productimplementatie naar een volgend plan te tillen. Toen invulling in Nederland uitbleef, kwam het bedrijf al snel tot de conclusie dat de geografische grenzen verruimd moesten worden. Een team over de grens leek de oplossing, maar Offerte.nl wilde zich niet hoeven verdiepen in de wetgeving in het buitenland. Zo kwamen ze uit bij Backstage IT. De opdracht? Snelheid en efficiëntie – daar draaide het om.

26

openstaande vacatures per IT’er

21.000+

nieuwe IT banen in 2021

75%

boven modaal is wat de gemiddelde IT’er verdient

Niet snel de juiste invulling voor je vacatures kunnen vinden kan het succes en de groei van je bedrijf flink in de weg staan. Zeker wanneer je op zoek bent naar IT-specialisten vis je als start-up of scale-up al gauw achter het net. Om toch aan het juiste talent te komen, moet je daarom creatief zijn en een beetje lef tonen.

Offerte.nl zette de stap naar een Extended Team® in Moldavië en gaf Backstage IT het vertrouwen om in korte tijd twee gekwalificeerde specialisten te vinden.

02: De aanpak

Allereerst brachten we het zoekprofiel van de twee functies in kaart waar Offerte.nl naar op zoek was. Een Front-end Developer en een Full-stack Developer – beide met ruime ervaring in programmeertaal PHP. Dit zoekprofiel vormde de basis voor de zoektocht die onze recruitment partner Best4u International in Moldavië op locatie uitvoerde. De bedrijfscultuur, missie en visie van Offerte.nl werd eveneens meegenomen in het zoekproces, aangevuld met soft skills als daadkrachtig, invloedrijk en vooruitstrevend. Er moest impact gemaakt worden, en daar heb je daadkrachtige specialisten voor nodig.

Het Extended Team® model

Afstand is tegenwoordig geen excuus meer om niet voorbij de Nederlandse grenzen te kijken tijdens je zoektocht naar talent. Op basis van deze filosofie ontwikkelde Backstage IT het Extended Team® model. In de kern van dit model staan buitenlandse IT-specialisten die zich willen binden aan Nederlandse bedrijven. Niet tijdelijk, maar echt als onderdeel van het ontwikkelteam. Dit betekent dat IT’ers over de grens bij jou in dienst treden en intern werken aan jouw projecten.

Backstage IT heeft in samenwerking met recruitment partner Best4u International inmiddels een hub gecreëerd in Moldavië waar lokale specialisten zich iedere dag inzetten voor hun bedrijf in Nederland. Waarom Moldavië? Omdat dit Europese land barst van het betaalbare IT-talent dat niet onderdoet voor West-Europese collega’s.

Partner in grenzen verleggen

In samenwerking met ons partnerbedrijf Best4u International zorgen we ervoor dat Nederlandse bedrijven hun doelen kunnen blijven behalen. Om deze doelen te bereiken heb je namelijk het juiste talent nodig – zeker wanneer je dienst, product of platform leunt op een ijzersterk IT-landschap. IT-talent wordt steeds schaarser in Nederland en dit heeft Backstage IT vanuit eigen ervaring gedreven tot een intensieve samenwerking met Moldavië. We verleggen grenzen, voor onze Nederlandse partners, maar ook voor de Moldavische IT’ers die bij hen in dienst treden. Kortom, de mensen maken het bedrijf – ongeacht locatie, afstand of moedertaal.

03: Het proces

Voor Offerte.nl was het belangrijk dat zowel het bedrijf als de kandidaten die in Moldavië werden benaderd altijd goed op de hoogte werden gehouden van de stand van zaken. Alle partijen wisten voortdurend waar ze aan toe waren gedurende het hele proces. We stelden een shortlist op van de meest geschikte kandidaten op basis van het talent dat Best4u International in kaart had gebracht in Moldavië. Na uitvoerige screening en eerste gesprekken met een technisch specialist en HR-manager van Best4u International, stelden we de beste kandidaten voor aan Offerte.nl. Al snel konden de tweede gesprekken digitaal plaatsvinden en werden knopen doorgehakt.

04: Het resultaat

Binnen 4 weken realiseerden we een Extended Team® voor Offerte.nl bestaande uit een Full-stack Developer met 10 jaar ervaring en een Front-end Developer met 5 jaar ervaring. Zowel het vooraf afgestemde budget als het tijdsbestek werd hiermee niet overschreden. Dit goede resultaat vormt de basis voor een sterke samenwerking tussen Backstage IT en Offerte.nl.

Het zoekprofiel

  • Full-stack Developer en Front-end Developer
  • Ervaren
  • PHP
  • Kwaliteitsgericht en vooruitstrevend
  • Culture fit

Meet the Extended Team

Andrei Cociug, Valentin Leanca en Ruslan Mironcenco werken inmiddels al een tijd vanuit Moldavië als het Extended Team® van Offerte.nl.

Over Offerte.nl

Offerte.nl helpt consumenten en bedrijven al geruime tijd bij het vinden, opvragen en vergelijken van offertes bij leveranciers van nutsvoorzieningen. Het opvragen van offertes bij verschillende landelijke en regionale leveranciers kost namelijk onnodig veel tijd. Door dit proces continu te analyseren en optimaliseren, maakt Offerte.nl het eenvoudig om offertes aan te vragen en uit te brengen. Consumenten en bedrijven in maar liefst 30 verschillende branches kunnen via het platform eenvoudig en gratis offertes opvragen bij aangesloten partners.

Offerte.nl over de grens

De samenwerking tussen de Developers in Moldavië en het team in Nederland is belangrijk voor Offerte.nl. Backstage IT en Best4u International doen er dan ook alles aan om de lijnen zo kort mogelijk te houden en de afstand tussen beide locaties zo veel mogelijk te overbruggen met bedrijfskenmerken van Offerte.nl op locatie in Moldavië. Het logo van Offerte.nl pronkt aan de muur bij de werkplek van de ontwikkelaars die zo optimaal mogelijk is ingericht. We zorgen ervoor dat de developers van Offerte.nl hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren voor hun bedrijf in Nederland terwijl ze ook plezier hebben met de andere Extended Teams® in Moldavië.


” De manier waarop Backstage IT zijn dienstverlening inkleedt, namelijk het opstellen van Extended Teams®, vergemakkelijkt bedrijfsprocessen aanzienlijk. Met name als je een oplossing voor de lange termijn zoekt, is dit ideaal. Bovendien ben ik zeer tevreden over het betrokken onboarding-proces op locatie. “

Freek Bos

Freek Bos

Co-founder Offerte.nl

Samenwerking

Offerte.nl betrekt hun teamleden op afstand bij zowel vergaderingen als borrels zodat de contacten warm blijven en de samenwerking soepel verloopt. Digitale meetings zijn dan ook aan de orde van de dag waarbij het tijdsverschil van slechts een uurtje gelukkig geen probleem is. Intussen verloopt de samenwerking tussen het Extended Team® van Offerte.nl en het ontwikkelteam in eigen land vrijwel vlekkeloos. En daarmee is direct de implementatie van nieuwe software een feit.

Cultuur

Tijdens het recruitmentproces lag de focus op zowel technische als persoonlijke skills. Offerte.nl gaf aan veel waarde te hechten aan kandidaten die goed binnen de bedrijfscultuur zouden passen. Hiermee werd ook direct duidelijk dat de afstand slechts bijzaak was en het bedrijf het Extended Team® betrekt bij alles wat er in Nederland aan ontwikkelingen plaatsvindt. Normen en waarden, missie en visie vormden de basis voor de zoektocht naar talent en zorgen nog steeds voor een succesvolle samenwerking.

Om de band tussen het Nederlandse team en dat in Moldavië verder te versterken is Offerte.nl ban plan om business trips naar Nederland te faciliteren voor de ontwikkelaars in Moldavië – en vice versa. De culturele binding en teambuilding wordt zo verder uitgebouwd ten behoeve van prestaties en productiviteit.

Toekomstplannen

Offerte.nl heeft het Extended Team® model omarmd en de goede balans tussen kwaliteit en snelheid maakt dat het bedrijf het team in Moldavië uit wil breiden met een Back-end Developer. De fundering voor een groot team of afstand ligt er, dus deze uitdaging nemen we dan ook graag met beide handen aan. Inmiddels weten we precies waar de kandidaten voor Offerte.nl aan moeten voldoen en kunnen we doelgericht op zoek naar de beste invulling voor deze functie.

Net als Offerte.nl je eigen Extended Team opzetten in Moldavië? We denken graag met je mee over de mogelijkheden.

Tips van Offerte.nl

Is een Extended Team ook iets voor jouw bedrijf? Neem dan deze tips van Offerte.nl in ieder geval mee in je overweging!

  • Begin je onboarding altijd vanuit de missie en visie van je bedrijf. Zorg dat iedereen – ook je team op afstand – meegenomen wordt in waar je als bedrijf voor staat en waar je heen wil met je product of dienst.
  • Als de productmanagement binnen je bedrijf ook nog in de kinderschoenen staat, laat je dan assisteren tijdens de eerste stappen door de ervaren product owners van Backstage IT.
  • Geniet van iedere nieuwe mijlpaal – hoe groot of klein ze ook mogen zijn. En vier deze momenten met je hele team.